Halkın erişebildiği işyerleri ve diğer binalardan sorumlu olanlar, sorumluluk alarak ve doğru davranış ve prosedürleri benimseyerek bunlardan kaçınabilirler.
Bu bölüm, yangın güvenliği ile ilgili genel tavsiyeleri kapsar ve ayrıca yangına ve patlamaya neden olan maddeler hakkında rehberlik sağlar.
Genel yangın güvenliği tehlikeleri
Yangınların başlaması için üç şeye ihtiyaç vardır – bir ateşleme kaynağı (ısı), bir yakıt kaynağı (yanan bir şey) ve oksijen:
- Tutuşturma kaynakları arasında ısıtıcılar, aydınlatma, çıplak alevler, elektrikli ekipman, sigara içenlere ait malzemeler (sigara, kibrit vb.) ve çok ısınabilen veya kıvılcımlara neden olabilen diğer her şey yer alır;
- Yakıt kaynakları arasında ahşap, kağıt, plastik, kauçuk veya köpük, gevşek ambalaj malzemeleri, atık çöpler ve mobilyalar yer alır;
- Oksijen kaynakları etrafımızdaki havayı içerir.
İşverenler ne yapmalı?
İşverenler (ve/veya bina sahipleri veya işgalciler) bir yangın güvenliği risk değerlendirmesi yapmalı ve bunu güncel tutmalıdır. Bu, güvenlik ve sağlık risk değerlendirmeleriyle aynı yaklaşımı paylaşır ve genel bir risk değerlendirmesinin bir parçası olarak veya ayrı bir uygulama olarak gerçekleştirilebilir.
Değerlendirmenin bulgularına dayanarak, işverenlerin bir yangın durumunda yaralanma veya can kaybı riskini en aza indirmek için yeterli ve uygun yangın güvenliği önlemlerinin alındığından emin olmaları gerekir.
İşyerinde yangının önlenmesine yardımcı olmak için, risk değerlendirmeleri, yangının başlamasına neden olabilecek şeyleri, yani tutuşturma kaynakları (ısı veya kıvılcımlar) ve yanan maddeler ve risk altında olabilecek kişileri belirlemelidir.
Riskleri belirledikten sonra, onları kontrol etmek için uygun önlemleri alabilirler. Bunları tamamen önleyip önleyemeyeceklerini veya bu mümkün değilse riskleri nasıl azaltabileceklerini ve yönetebileceklerini düşünmelidirler. Ayrıca yangın çıkması durumunda insanları nasıl koruyacaklarını da düşünmeliler.
İşverenler:
- Bir yangın güvenliği risk değerlendirmesi yapın.
- Tutuşturucu kaynakları ve yanıcı maddeleri ayrı tutun.
- Kaza sonucu çıkan yangınlardan kaçının, örneğin ısıtıcıların devrilemeyeceğinden emin olun.
- Her zaman iyi bir temizlik sağlayın, örneğin yanabilecek çöplerin birikmesini önleyin.
- Yangınları nasıl algılayacağınızı ve başlarsa insanları nasıl hızlı bir şekilde uyaracağınızı düşünün, örneğin duman alarmları ve yangın alarmları veya zilleri kurmak.
- Yangını hızlı bir şekilde söndürmek için doğru yangınla mücadele ekipmanına sahip olun.
- Yangın çıkışlarını ve kaçış yollarını her zaman açıkça işaretlenmiş ve engelsiz tutun.
- Çalışanlarının, yangın tatbikatları da dahil olmak üzere izlemeleri gereken prosedürler hakkında uygun eğitim almalarını sağlayın.
- Risk değerlendirmelerini düzenli olarak gözden geçirin ve güncelleyin.
Yangın ve patlamaya neden olan tehlikeli maddeler
Kolayca yanabilen veya patlayabilen kimyasalların, buharların, tozların vb. depolanmasını, kullanılmasını veya oluşturulmasını içeren işler tehlikelidir. Her yıl insanlar, kazara tutuşan veya patlayan yanıcı maddeler nedeniyle işyerinde yaralanmaktadır.
Tehlikeler nelerdir?
Bu bölümde yer almayan patlayıcılara ek olarak, işyerinde bulunan diğer birçok madde yangın veya patlamalara neden olabilir. Bunlar, yanıcı kimyasallar, petrol, selüloz boya incelticiler ve kaynak gazları gibi bariz olanlardan daha az belirgin olan motor yağı, gres, ambalaj malzemeleri, ahşap, un ve şeker tozlarına kadar uzanır.
Kazaları önlemek için risklerin farkında olmak ve bunları kontrol etmek veya ortadan kaldırmak önemlidir.
İşverenler ne yapmalı?
Kazara meydana gelen yangınları veya patlamaları önlemeye yardımcı olmak için işverenlerin öncelikle şunları belirlemesi gerekir:
- Hangi maddelerin, malzemelerin, süreçlerin vb. böyle bir olaya neden olma potansiyeline sahip olduğu, yani yanan veya patlayabilecek maddeler ve bunları neyin ateşe verebileceği;
- Risk/zarar görebilecek kişiler.
Riskleri belirledikten sonra, insanların zarar görme riskini azaltmak veya ortadan kaldırmak için hangi önlemlerin gerekli olduğunu düşünmelidirler. Bu, ilk etapta bu olayların olmasını önlemeye yönelik tedbirlerin yanı sıra, bir yangın veya patlama durumunda insanları zarardan koruyacak önlemleri içerecektir.
Hatırlanması gereken önemli noktalar
- İşletmede kullanılan veya oluşturulan maddelerden kaynaklanan yangın ve patlama risklerini düşünün ve bunların riskleri nasıl ortadan kaldırabileceğini veya azaltabileceğini düşünün.
- Hangi maddelerin yanıcı olabileceği konusunda bilgi kaynağı olarak tedarikçi güvenlik veri sayfalarını kullanın.
- Sahada depolanan yanıcı/patlayıcı maddelerin miktarını azaltmayı düşünün.
- Ateşleme kaynaklarını (örn. açık alev, kıvılcım) ve yanan maddeleri (örn. buhar, tozlar) ayrı tutun.
- Yanıcı/patlayıcı maddeleri güvenli bir şekilde imha edin.
- Risk değerlendirmesini düzenli olarak gözden geçirin.
- İyi bir temizlik sağlayın, örneğin yangın çıkarabilecek veya yangını daha da kötüleştirebilecek çöp, toz veya yağ birikmesinden kaçının.
İşverenler, yangın güvenliği risk değerlendirmesinin bir parçası olarak yangın veya patlamaya neden olabilecek tehlikeli maddelerin varlığını dikkate almalıdır.