Elektrik insanları öldürebilir veya ciddi şekilde yaralayabilir ve maddi hasara neden olabilir. Bununla birlikte, işverenler, kendilerine, çalışanlarına ve çevrelerindeki diğer kişilere yönelik yaralanma riskini önemli ölçüde azaltmak için elektrik ve elektrikli ekipmanla veya yakınında çalışırken basit önlemler alabilirler. Bu bölüm, bu önlemlerin bir özetini sunar.
Tehlikeler nelerdir?
Elektrikle çalışmanın başlıca tehlikeleri şunlardır:
- Canlı parçalarla temastan kaynaklanan elektrik çarpması ve yanıklar;
- Kıvılcımlara maruz kalmaktan kaynaklanan yaralanmalar, hatalı elektrikli ekipman veya tesisatlardan kaynaklanan yangın;
- Örneğin bir sprey boya kabininde, yanıcı buharları veya tozları tutuşturan uygun olmayan elektrikli cihazlar veya statik elektriğin neden olduğu patlama.
Elektrik çarpması, örneğin merdivenlerden veya iskelelerden düşmeye neden olarak başka tür yaralanmalara da yol açabilir.
İşverenler ne yapmalı?
Aşağıdakileri kapsayan herhangi bir elektrik tehlikesine ilişkin bir değerlendirmenin yapıldığından emin olmalıdırlar:
- Onlardan kim zarar görebilir;
- Risk seviyesinin nasıl belirlendiği;
- Bu riski kontrol altına almak için alınan önlemler.
Risk değerlendirmesinde kullanılan elektrikli ekipmanın türü, kullanım şekli ve kullanıldığı ortam dikkate alınmalıdır.
İşverenler, elektrik tesisatı ve elektrikli ekipmanın aşağıdaki özelliklere sahip olduğundan emin olmalıdır:
- Kullanım amacına ve çalıştırıldığı koşullara uygun;
- Sadece amaçlanan amacı için kullanılır.
Islak ortamlarda, uygun olmayan ekipmanlar canlı hale gelebilir ve çevresini de canlı hale getirebilir. Sigortalar, devre kesiciler ve diğer cihazlar, korudukları devre için doğru şekilde derecelendirilmelidir. İzolatörler ve sigorta kutusu kasaları kapalı ve mümkünse kilitli tutulmalıdır.
Kablolar, fişler, prizler ve bağlantı parçaları yeterince sağlam olmalı ve çalışma ortamı için yeterince korunmalıdır. İşverenler, acil bir durumda gücü hızlı bir şekilde kesmek için makinelerde erişilebilir bir anahtara veya yalıtkana sahip olduğundan emin olmalıdır.
Bakım onarım
Makul olarak uygulanabilir olduğu sürece, işverenler, tehlikeyi önlemek için elektrikli ekipman ve tesisatların bakımının yapıldığından emin olmalıdır.
Taşınabilir cihazlar da dahil olmak üzere elektrikli ekipman kullanıcıları görsel kontroller yapmalıdır. İşverenler ve işçiler, ekipmanı derhal kullanımdan kaldırmalı ve aşağıdaki durumlarda kontrol etmeli, tamir etmeli veya değiştirmelidir:
- Fiş veya konektör hasarlı;
- Kablo bantla onarılmış, sağlam değil veya dahili teller görünüyor vb.;
- Yanık izleri veya lekeler mevcut (aşırı ısınmayı düşündürür).
Onarımlar yalnızca yetkili bir kişi (işi güvenli bir şekilde yürütmek için gerekli beceri, bilgi ve deneyime sahip biri) tarafından yapılmalıdır.
İşverenlerin, hasar görme olasılığı daha yüksek olan öğeler için daha sık kontroller ayarlaması iyi bir uygulamadır (örneğin, düzenli olarak taşınan veya sık veya zorlu ortamlarda kullanılan taşınabilir elektrikli aletler ve ekipmanlar). Ekipmanın daha az hasar görmesi (örneğin masaüstü bilgisayarlar vb.) için daha az sıklıkta kontrol gerekir.
Küçük, pille çalışan öğeler veya elektrikle çalışan bir adaptörle çalışan ekipmanlar (dizüstü bilgisayarlar veya kablosuz telefonlar vb.) için görsel kontroller genellikle gerekli değildir. Ancak, bu tür ekipman için şebekeden güç alan adaptör görsel olarak kontrol edilmelidir.
İşverenler, taşınabilir cihazlar da dahil olmak üzere elektrikli ekipmanın daha resmi olarak denetlenmesi veya bunun yapılması gereken aralıkları da düşünen yetkili bir kişi tarafından test edilmesi gerekip gerekmediğini düşünmelidir.
Sabit kablo tesisatlarının, yani ışık anahtarlarını, prizleri, kablolu ekipmanları (örneğin ocaklar, saç kurutma makineleri) besleyen sayaç ve tüketici ünitesinden gelen devreler gibi sabit kablo tesisatlarının kontrol edilmesi ve test edilmesi için düzenlemeler yapılmalı, böylece bozulma şansı çok az olacaktır. tehlikeye yol açar. Bu çalışma normalde yetkili bir kişi, genellikle bir elektrikçi tarafından yapılmalıdır.
Birisi ne zaman elektrik işi yapmaya yetkili olur?
Bu bağlamda yetkin kişi, kendisinin ve başkalarının yaralanmasını önlemek için üstlenilecek görev için uygun eğitim, beceri ve bilgiye sahip kişidir.
Bir miktar çıraklık sonrası deneyimle birlikte başarıyla tamamlanmış bir elektrik çıraklığı, genel elektrik işleri için teknik yeterliliği göstermenin bir yoludur.
Yüksek voltajlı şalt donanımının bakımı veya kontrol sistemi modifikasyonu gibi daha özel işler, neredeyse kesinlikle ek eğitim ve deneyim gerektirecektir.
İşverenlerin hatırlaması gereken önemli noktalar
- Çalışanların elektrikli ekipmanı nasıl güvenli bir şekilde kullanacaklarını bildiklerinden emin olun.
- Yeterli sayıda priz bulunduğundan emin olun. Yangına neden olabileceğinden, sigortasız adaptörler kullanarak prizlerin aşırı yüklenmediğini kontrol edin.
- İnsanların tökezlemesine veya düşmesine neden olabilecek arkada kablo bulunmadığından emin olun.
- Cihazları temizlemeden veya ayarlamadan önce kapatın ve fişini çekin.
- Herkesin çalışacakları yerin yakınında elektrik telleri, kablolar veya ekipman aradığından emin olun ve elektrikten kaynaklanan tehlikelere veya başka herhangi bir tehlikeye dair uyarı işaretleri olup olmadığını kontrol edin. İş çevresinde kontroller yapılmalı ve elektrik kablolarının duvarlar, zeminler ve tavanlar vb. içinde olabileceğini unutmayın (özellikle bu yerleri delerken).
- Elektrikle çalışan herkesin bunu yapmak için yeterli beceri, bilgi ve deneyime sahip olduğundan emin olun. Bir fişin yanlış bağlanması tehlikeli olabilir ve ölümcül kazalara veya yangınlara neden olabilir.
- Arızalı görünüyorsa ekipmanı kullanmayı derhal bırakın – yetkili bir kişi tarafından kontrol ettirin.
- İşçiler tarafından işe getirilen veya kiralanan veya ödünç alınan herhangi bir elektrikli ekipmanın, kullanmadan önce kullanıma uygun olduğundan ve gerektiğinde bakımı yapılarak uygun kaldığından emin olun.
- Özellikle açık havada veya ıslak veya kapalı bir yerde çalışırken, elektrik kaynağı ile ekipman arasında artık akım cihazı (RCD) kullanmayı düşünün.
Havai elektrik hatları
- İşverenler ve işçiler, havai elektrik hatlarının yakınında veya altında çalışmanın tehlikelerinin farkında olmalıdır. Makine veya ekipman onlara dokunmasa bile, onlardan elektrik gelebilir.
- Ekipman (örneğin merdivenler, vinç kolu, damper-kamyon gövdesi veya iskele direği) tavsiye almadan elektrik hattının en az altı metre yakınına gelebileceği zaman hiç kimse onların altında çalışmamalıdır.
Yeraltı kabloları
- Caddede, kaldırımda ve/veya binaların yakınında kazarken her zaman kabloların bulunacağını varsayın.
- Kabloların nerede bulunduğunu belirlemek için yerel elektrik şirketlerine ve servis planlarına danışın.